Skip to main content

Το Αυστριακό / Οθωμανικό κάστρο του Αγγελοχωρίου

Το Αυστριακό / Οθωμανικό κάστρο του Αγγελοχωρίου.

Το Φρούριο κτίστηκε τον 18ο αιώνα -επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- από Γερμανοαυστριακούς Μηχανικούς και είναι ένα από τα δύο σωζώμενα μέχρι σήμερα (το άλλο είναι στην Αυστρία σε άριστη, φυσικά, κατάσταση και διαρκή συντήρηση. Σημειώνεται ότι, λόγω της στρατηγικής θέσης της περιοχής (από εκεί ελέγχεται η είσοδος του Κόλπου της Θεσσαλονίκης και επιτηρείται όλος ο Θερμαϊκός Κόλπος), από τα αρχαία χρόνια υπήρχε πάντοτε στρατιωτικό Οχυρό, όπως και ανατολικά των αλυκών του Αγγελοχωρίου. Στο Αγγελοχώρι, υπάρχει καθορισμένα Ναυτικό Οχυρό, στη χρήση από το Π.Ν. που διατηρεί εκεί Επικοινωνιακές εγκαταστάσεις απαραίτητες για την αποστολή του. Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν μικρό μέρος της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού μέσα στην οποία βρίσκεται και το Φρούριο.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η περιοχή (εκτός των εγκαταστάσεων Επικοινωνίας) δεν ήταν περιφραγμένη και κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το πολύ ενδιαφέρον αυτό ιστορικό μνημείο. Το ‘ρήμαγμα’ του Φρουρίου σταμάτησε με την περίφραξη του συνόλου της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας ’90, η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος έκανε ορισμένες ενέργειες στη βάση του σκεπτικού ότι, υπάρχει ένας ιστορικός θησαυρός (που ανήκει σε όλη την κοινωνία) ‘κλειδωμένος’ στο μπαούλο του Π.Ν. και έκθετος στη φθορά του χρόνου ενώ θα μπορούσε να αναδειχθεί ως Εκπαιδευτικό Ιστορικό Μουσείο και χώρος εκδηλώσεων της τοπικής κοινωνίας στο ωραιότερο κομμάτι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Οι ενέργειες αυτές ήταν:
– Έλεγχος της περιοχής του Φρουρίου από εξειδικευμένη Μονάδα του Στρατού για τυχόν θαμμένα πυρομαχικά. Εντοπίστηκαν πολλά βλήματα των Α’ και Β’ Παγκόσμιων Πολέμων και εκκαθαρίστηκαν.
– Το Φρούριο διατέθηκε για πληθώρα εκδηλώσεων Πολιτισμού στον θαυμάσιο τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου επί σειρά ετών.
– Ειδοποιήθηκε η αρμόδια Εφορία της Αρχαιολογίας και η εξαιρετικά δραστήρια αρχαιολόγος κυρία Όλγα Δεληγιάννη (αν θυμάμαι καλά το όνομα) που ξεκίνησε αμέσως τις ενέργειες για την αποκατάσταση του Μνημείου.
( Λήψη κατόπιν σχετικής άδειας του Πολεμικού Ναυτικού ).
Φωτογραφίες από το φρούριο, τον περιβάλλοντα χώρο και τον Φάρο που βρίσκεται δίπλα από το φρούριο. 








Comments

Popular posts from this blog

Θεσσαλονίκη - Λευκός Πύργος, Χριστούγεννα

  Ο  Λευκός Πύργος  της  Θεσσαλονίκης  είναι οχυρωματικό έργο  οθωμανικής   κατασκευής του  15ου αιώνα  (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης.   Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε  βυζαντινή  οχύρωση   του 12ου αιώνα για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς  Γενιτσάρων  και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο   και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην  Ελλάδα . Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.Ο Λευκός Πύργος έχει θέα την παραλία της Θεσσαλονίκης.   📷 𝓜𝓪𝓷𝓾𝓮𝓵 𝓐𝓵𝓮𝔁𝓪𝓷𝓭𝓻𝓮 | 𝓐𝓵𝓶𝓪𝓷𝓸 ...#ManuelAlexandre #Almano #ManuelAlexandrePhotography #ManuelAlexandreFotografía #AlmanoFotografía #Mano1oAlexandre #Mano1o #Θεσσαλονίκη #Thessaloniki #Grecia #visitthessaloniki #WhiteTower #skg #skgexplorers #thessalonikiartsandculture #thessalonikimou #thessaloniki_art_gate

SAIL FOR PINK - Άλμα Ζωής Θεσ/νίκης, για λογαριασμό της Vodafone

#WalkForHope #SailForPink #Vodafone  06/05/2018, Αγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη. Μια κίνηση στήριξης κατά του καρκίνου του μαστού.. Φωτογραφία: Manuel Alexandre Αποστολή: Όραμα του Συλλόγου "Άλμα Ζωής" είναι κάθε γυναίκα που θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία, στην καριέρα της, στη ζωή της. Επίσης, κάθε γυναίκα, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας να είναι ενημερωμένη για τον καρκίνο του μαστού, για τη σημασία και τις μεθόδους της έγκαιρης διάγνωσής του. Θέλουμε να εξαλειφθεί η άγνοια σχετικά με την ασθένεια και τους τρόπους πρόληψης. Θέλουμε οι ασθενείς να έχουν την κατάλληλη στήριξη και ενημέρωση. Θέλουμε το μήνυμά μας να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γυναίκα που ανησυχεί ή περνάει τη δική της περιπέτεια. Σκοπός του Συλλόγου είναι: Η Οργανωμένη Αλληλοβοήθεια (Peer Support) H Ψυχοκοινωνική Στήριξη, τόσο της γυναίκας που νοσεί όσο